Kellemes ünnepeket a távolból

Ma már teljesen másképp zajlanak a húsvét napjai, mint abban az időben, amikor én kislány voltam, így más a hangulati is az ünnepnek, mint a régmúlt időkben. Ebből adódik, hogy az ünnepi asztalon is teljesen átalakul az elfogyasztható ételek választéka.

Régen nagyon vártuk a rokon és ismerős fiúkat egyaránt, hogy locsoljanak meg minket, el ne hervadjunk, mondják el tiszteletünkre, az erre az alkalomra megtanult versikéiket. Mi pedig természetesen megajándékoztuk őket szebbnél szebb festett tojásokkal, ami az újjászületés jelképe így tavasszal, húsvét idején.

Sok a magyarázata annak, hogy a tavaszi ünnep teljesen megváltozik lassan, és új értelmet is kap a jövőben. Már nem az ismerősök, rokonok felkeresése lesz a cél, átveszi a szerepet a pihenés, az utazás ezeken a napokon a családok életében.

Az egyik magyarázat, hogy a fiatalok egyre kevésbé tartják az egyházi ünnepeket, egyre kevésbé fontos a hagyományok ápolása.

A másik magyarázat, hogy a családok távol kerülnek egymástól. Főleg a fiatalok szakadnak a messzi távolba a szülőktől, nagy szülőktől. Ennek oka pedig az, hogy szülőföldjüktől egyre távolabb akad munkalehetőség. Egyre többször fordul elő az is, hogy a gyerekek külföldön találják meg a számításukat, boldogulásukat, és több száz kilométerre a szülőktől telepszenek le.

Gyakran nem marad más, mint az okos eszközökön való érintkezés ezeken az ünnepeken is, hiszen nem mindig tudnak haza utazni a fiatalok.

Ez történt nálunk is a legutolsó húsvét alkalmával. Az unokák elkezdték a húsvéti versikét mondani video híváson keresztül, de néhány mondat után az iphone készülékem kamerája elromlott, megszakadt a kapcsolat.

Ünnepek után azonnal következhetett az iphone javítás. Már ismét működik a kamera, jöhet a videohívás.